Miten teen nurmikon?

Paras aika nurmikon tekoon on kevät, alkukesä tai syksy, jolloin maaperä on usein märkää tai kosteata sulamisvesien tai sateiden jäljiltä. Voit istuttaa nurmikon myös keskikesällä, jos huolehdit siitä, ettei nurmikon pohja pääse missään vaiheessa kuivumaan.

1. Kunnosta pohjamaa

Aloita nurmikon perustaminen pohjamaan kunnostuksesta. Kuohkeuta pohjamaa ja muotoile se haluttuun muotoon sekä mahdollisesti salaojita se ennen kuin alat levittää multaa.

2. Levitä kalkkia

Mikäli pohjamaan pH on alle 5,5, kannattaa sille levittää kalkkia noin 5 kg/10 neliömetriä. Sen lisäksi muokkaa maa noin 20 cm syvyydeltä. Metsäpirtin nurmikkomulta sisältää kaikki kasvien tarvitsemat ravintoaineet, joten päälle levitettävää multaa ei tarvitse kalkita tai lisälannoittaa.

3. Tee paksu multakerros

Kun perustat uutta nurmikkoa, multakerroksen pitää olla vähintään 15 cm paksu. Voit laskea mullan menekin kaavalla: nurmikon pinta-ala x multakerroksen paksuus. Esimerkiksi 200m2 x 0,15m = 30m3.

Vanhaa nurmikkoa korjatessa multakerros saa olla ohuempi.

4. Kylvä siemenet 

Kun perustat nurmikkoa, noudata siemenpakkauksessa olevia käyttömääriä. Peitä siemenet kevyesti haravoiden tai sirottelemalla päälle ohut kerros multaa. Siementen pitää jäädä noin senttimetrin syvyyteen.

5. Jyrää ja kastele

Lopuksi jyrää kylvetty nurmikko ja kastele se huolellisesti siten, että koko multakerros kastuu. Itämisvaiheen ajan on huolehdittava, että multakerros ei pääse kuivahtamaan missään vaiheessa.

6. Muista syyslannoitus!

Syyslannoitus tulee tehdä elo-syyskuussa kasvukauden ollessa vielä käynnissä, jotta lannoite ehtii vaikuttaa ja antaa nurmikolle hyvän talvenkestävyyden. Syyslannoite ei sisällä typpeä vaan etenkin kylmänkestoa ja talvehtimiskykyä parantavaa kaliumia.

Muut istutukset

​Suosittelemme koristepensaille ja ryhmäkasveille vähintään 25 cm multakerrosta. Isommille puuvartisille pensaille ja puille suosittelemme Metsäpirtin multia seostettavaksi ennen istutusta istutuskuopan kaivusta tulleella maalla noin suhteessa 1:1.  Saat tarkemmat ohjeet kasvien istutussyvyyksistä ja multakerrosten paksuuksista taimien myyjiltä ja pakkausmerkinnöistä.

Ohje multatuotteiden turvalliseen käyttöön

Kasvien kasvua stimuloiva kompostimulta on syntynyt luonnollisesti kompostoitumisprosessissa mikrobien avulla. Runsas ja monipuolinen mikrobikanta on oleellinen tekijä, joka tekee kompostimullasta ylivoimaisen kasvualustan kasveille.

Valmiissa mullassa esiintyy maaperässäkin luonnollisesti tavattavia mikrobeja. Tietyt maaperän mikrobit voivat olla ihmiselle haitallisia, mikäli niitä pääsee hengitysteiden tai suojaamattoman haavan kautta kehoon. Erityisesti henkilöillä, joilla on heikentynyt immuniteetti joko iän, sairauden, lääkityksen tai elintapojen vuoksi, on suurempi riski maaperän haitallisten mikrobien mahdollisille haittavaikutuksille. Maaperän mikrobit voivat aiheuttaa esimerkiksi tulehduksia tai hengitystieinfektion sekä ärsyttää astmaatikkoja.

Multatuotteiden kanssa työskennellessä on hyvä huomioida seuraavat ohjeet:

  • Käytä puutarhatöissä puutarhahanskoja
    • Muista suojata käsissä olevat haavat laastarilla tai sidoksilla.
  • Vältä pölyävälle mullalle altistumista
    • Kun multaa lastataan tai kuormaa puretaan, vältä oleskelua mullan liikuttelussa muodostuvassa pölyssä.
    • Jos multa on kuivaa ja pöllyävää, kannattaa mullan pinta kostuttaa ennen levitystyötä pölyämisen vähentämiseksi.
    • Varmimmin pölyltä voi suojautua P3-tason hengityssuojaimella. Hävitä suojain käytön jälkeen, eli käytä suojainta vain kerran.
  • Pese kädet hyvin puutarhatöiden jälkeen